Welkom
Welkom
bij Globe Group

Welkom

Bij Globe Group

header-warehouse

Veiligheid  

In de breedste zin van het woord

zorg

Beveiliging

In de zorg. Altijd dichtbij

header-kluis

Beveiliging

Mobiele Surveillance, alarmopvolging, objectbeveiliging, opleidingen & meer

ontwerp-zonder-titel-28

Beveiliging

Collectieve beveiliging. Samen sta je sterker dan alleen

header-nix2

Evenementenveiligheid

Beveiliging, verkeersveiligheid, veiligheidsplannen & meer

Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

PSO gecertificeerd en specialist in opleidingen

gs-

Samen veilig

Wij staan voor u klaar

Wat is de kans dat oma aan de kroonluchter hangt?

  • Event Safety Institute
  • Specialistische cursus
  • Analyseren groepsgedrag
  • Kennis

Mag ik je wat vragen? Denk jij dat er een verschil is tussen een feestje van je lieve omaatje van 85 die op een zondagmiddag een zaaltje heeft afgehuurd om daar met 25 familieleden een gebakje te eten en een feestje op zaterdagavond van jouw tienerzoon van 18 jaar die in jullie schuur een man of 25 heeft uitgenodigd en een paar bakken bier heeft klaarstaan?

Naast dat de muziek factor 10 harder zal staan, zal er hoogstwaarschijnlijk op het feestje van je zoon wat meer ‘gekkigheid’ gebeuren. Er zullen een paar jongens misschien teveel drinken, misschien gaat er wel eentje kotsend naar huis, of krijgen ze ruzie. Vliegt de frituurpan in de fik of wordt per ongeluk de koelkast gesloopt. Het hoeft natuurlijk niet, voor hetzelfde geld is het een rustig feestje waarbij men gezellig gaat zitten kletsen en is er niks aan de hand. En wie weet springt jouw oma uit de ban en hangt ze aan het einde van die zondagmiddag aan de kroonluchter te bengelen en staan je ooms en tantes op tafel te springen. Het ene is wellicht wat meer waarschijnlijk dan het ander.

Wat ik graag met je wil bespreken is dat je vooraf bepaalde scenario’s kan bedenken die bij het ene feestje meer voor de hand liggen dan bij het andere terwijl er toch exact evenveel mensen aanwezig zijn.

Nu is dit voorbeeld op kleinere schaal maar dat geldt zeker bij grotere feesten en evenementen waarbij je ook te maken hebt met stromen publiek die gelijktijdig kunnen verplaatsen.

Vroeger werd er als vuistregel geroepen: je hebt één beveiliger nodig op 250 man. Je voelt al wel aan je dansschoentjes aan dat dat natuurlijk in de praktijk niet zo werkt.

Een tijdje geleden ben ik terug naar school gegaan. Niet zoals vroeger met mijn Kipling rugzak, je weet wel, met zo’n bengelende aap eraan (sommige klasgenoten hadden overigens vroeger een Eastpak-rugzak met geborduurd logo en tornden dan de twee bovenste streepjes van de E eraf zodat erLastpak’ stond. Maar goed, ik dwaal af.).

Ik heb in Utrecht een specialistische cursus voor event professionals en overheden gevolgd bij het Event Safety Institute. Samen met een breed scala medestudenten uit verschillende werkgebieden zoals politie, organisatoren en vergunningverleners kregen we drie dagen op HBO-niveau les over crowd safety en het maken van risico-analyses.

We leerden om gedegen te onderbouwen hoe mensen zich gedragen bij een evenement en om de veiligheid daarop aan te passen. We kijken hierbij niet alleen naar het aantal bezoekers (zoals bij oma en de tienerzoon) maar ook naar de omstandigheden: in welke ruimte is het evenement, wat voor gedrag vertoont de gemiddelde bezoeker en hoe wordt er binnen de locatie verplaatst op welke tijdstippen? Gaat iedereen tegelijk naar binnen of naar buiten? Het is niet alleen belangrijk om vooraf de risico’s in te kunnen schatten, ook is het goed om na te denken hoe deze grote groep mensen zich kan gaan gedragen of verplaatsen als er echt iets goed mis gaat; waar zijn de nooduitgangen, wat zijn reacties in gedrag die je kunt verwachten in een panieksituatie, en hoe ben je daarop voorbereid?

In de cursus leerden we om 4 soorten analyses te maken:

- DIM-ICE risicoanalyse (design – ruimte – gedrag)                         
- RAMP-analyse (route-area-movements-profile)

- Congestion mapping (in kaart brengen van instroom-circulatie-uitstroom)
- Analyse voor besluitvorming: Decision Support Matrix

Op basis van deze analyses kan ik nauwkeurig berekenen welke acties je vooraf moet nemen om jouw evenement zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ik kan je zo nog beter beter advies geven bij bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag of benodigd aantal beveiligers bij jouw evenement. En ik kan met je meedenken over stromingen binnen de tijdstabellen en je tips geven over waar je nog meer aan moet denken. Samen pakken we die verantwoordelijkheid die je als evenementenorganisator en beveiligingsbedrijf moet hebben om een er een onvergetelijk feestje van te maken waarbij de veiligheid van de bezoekers en medewerkers voorop staan.

Even terug naar de schoolbanken gaan was een mooie ervaring. Het is voor mij persoonlijk fijn om me te blijven ontwikkelen en extra mooi meegenomen voor onze opdrachtgevers om van deze kennis te profiteren. En in een wereld waar het onderscheid niet meer zo makkelijk is als vroeger op school tussen de Kipling- en Lastpak-studenten heeft het me, ondanks al die jaren ervaring, toch nog verhelderende inzichten in groepsgedrag gegeven. 

Wil jij eens dat we met je meekijken bij je vergunningsaanvraag of heb je beveiligers nodig bij jouw feest? Bel of mail me gerust om een afspraak te maken! Tel. 0314 - 35 12 20.

Stuur Ilse een e-mail

 

Bel voor een afspraak met: 0314 - 35 12 20