Welkom
Welkom
bij Globe Group

Welkom

Bij Globe Group

header-warehouse

Veiligheid  

In de breedste zin van het woord

zorg

Beveiliging

In de zorg. Altijd dichtbij

header-kluis

Beveiliging

Mobiele Surveillance, alarmopvolging, objectbeveiliging, opleidingen & meer

ontwerp-zonder-titel-28

Beveiliging

Collectieve beveiliging. Samen sta je sterker dan alleen

header-nix2

Evenementenveiligheid

Beveiliging, verkeersveiligheid, veiligheidsplannen & meer

Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

PSO gecertificeerd en specialist in opleidingen

gs-

Samen veilig

Wij staan voor u klaar

Tip 3: Maak gebruik van de RISKOM-methode en breng eventuele risico’s in kaart

  • MAAND VAN DE VEILIGHEID
  • EVENEMENTENVEILIGHEID
  • TIPS
  • ADVIES
  • RISKOM ANALYSE

Veiligheid. Als beveiligingsbedrijf zijn we er 24/7 mee bezig. Met meer dan 20 jaar ervaring weten wij bij Globe Group als geen ander hoe we om moeten gaan met de verschillende facetten van veiligheid. Onze kennis en ervaringen delen we graag met u. Daarom organiseren wij binnenkort niet alleen een seminar voor vergunningshouders, ook delen we deze maand, in ‘De maand van de veiligheid’, enkele tips op het gebied van veiligheid. Met vandaag onze derde tip: “Maak gebruik van de RISKOM-methode en breng eventuele risico’s in kaart.”

Wat is de RISKOM-methode?

Ieder evenement brengt in zekere mate veiligheidsrisico’s met zich mee. Om alle risico’s van een evenement goed in kaart te brengen en tijdig de juiste veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen is het voor u als evenementenorganisator of gemeente van belang om op één of meerdere momenten in het voorbereidende proces een risicoanalyse uit te voeren. Deze analyse is de basis voor het veilig verloop van een evenement. Bij een risicoanalyse gaat het om het systematisch in kaart brengen, duiden en beoordelen van de gevaren waar een evenement mee te maken kan krijgen. De kans en het effect van mogelijke incidenten geven richting aan de risico’s waar de meeste prioriteit naar uit moet gaan. Vervolgens is het zaak om de risico’s te vertalen naar de scenario’s die werkbaar zijn in de praktijk. De risicoanalyse heeft een belangrijke functie in de voorbereiding op incident- en crisisbeheersing, maar ook in het vroegtijdig verminderen van potentiele gevaren. Het is een methodiek die elke evenementenorganisatie zou moeten doorlopen. Zelfstandig, of met hulp van een ervaren partij. 

Een risicoanalyse in drie stappen 

De RISKOM-methode bestaat uit drie stappen:

1. Inventarisatie
Dit gebeurt aan de hand van vier inhoudelijke thema’s en een checklist van onderwerpen waarover moet worden nagedacht. De thema’s en onderwerpen in het model dwingen de gebruikers om integraal na te denken over risico’s die bij evenementen mogelijk een rol kunnen spelen.   

2. Weging op waarschijnlijkheid en impact
Hoe scoren risico’s op een schaal van A t/m E op impact en waarschijnlijkheid? Dit geeft een beeld van de onderlinge verhouding tussen risico’s en maakt duidelijk bij welke risico’s de meeste aandacht dient uit te gaan.

3. Scenario’s  
In deze stap gaat het om het bepalen van de maatgevende incidentscenario’s die reëel voorzienbaar zijn gezien de resultaten van de vorige twee stappen. Deze scenario’s geven aanleiding tot discussie over de benodigde maatregelen in het kader van risicobeheersing en incidentenbestrijding. Ook worden er in deze stap de worstcasescenario’s besproken, om daarmee vast te stellen of er voldoende kan worden opgetreden bij calamiteiten.   

Tips voor een effectieve risicoanalyse

1. Start tijdig in de aanloopfase naar het evenement
2. Laat de deelnemers ieder hun eigen analyse voorbereiden
3. Stem de aanpak af op de complexiteit van het evenement
4. Zorg dat adviezen refereren aan de resultaten van de risicoanalyse
5. Herzie de risicoanalyse bij nieuwe ontwikkelingen
6. Gebruik de risicoanalyse als startpunt voor de evaluatie

RISKOM-risicoanalyse opstellen? Globe helpt u graag! 

Bij de organisatie van een evenement komt veel kijken en ook bij het uitvoeren van een RISKOM-risicoanalyse moet er met verschillende zaken rekening worden gehouden. Wanneer u zich niet dagelijks bezighoudt met het in kaart brengen van risico’s op evenementen kan het lastig zijn om van deze methodiek gebruik te maken. Wanneer dit het geval is helpen wij u graag met het maken van een RISKOM-risicoanalyse. 

Onze specialist hierin is Ilse Roozegaarde, die onlangs speciaal voor het opstellen van RISKOM-analyses een opleiding bij het Event Safety Institute (ESI) heeft gevolgd. Ilse beschikt niet alleen over de juiste kennis, ook heeft ze een duidelijke visie voor ogen waarmee zij u uitstekend kan ontzorgen op het gebied van RISKOM-risicoanalyses. Wel is het hierbij van belang dat u Globe vroegtijdig in het organisatieproces inschakelt. Meer weten? Neem dan contact op met Ilse voor meer informatie.   

Neem contact op 

Seminar: adviseren en bepalen inzet beveiliging bij evenementen

De inzet van beveiliging is een belangrijk aspect om mogelijke risico’s op evenementen tegen te gaan. Maar hoe bepaal je nu de juiste inzet van beveiliging bij evenementen? Al vele jaren wordt er uitgegaan van het standaardmodel 1:250, maar is deze berekening anno 2022 wel afdoende? Zijn er belangrijke factoren om rekening mee te houden? En welke alternatieve veiligheidsmaatregelen zijn er beschikbaar om op terug te vallen als de beschikbaarheid van het beveiligingspersoneel beperkt is? 

Verschillende belangrijke vragen die u zichzelf als evenementenorganisatie of vergunningsverlener misschien wel eens stelt. Tijd om het er eens met elkaar over te hebben! Op donderdag 10 november organiseren wij daarom in samenwerking met Event Safety Institute (ESI) een seminar. Samen met andere regionale vergunningsverleners uit Achterhoekse gemeenten willen wij op deze middag sparren en kennis met elkaar delen rondom dit vraagstuk. 
 
Bent u werkzaam binnen de gemeente en verantwoordelijk voor bijvoorbeeld evenementen, handhaving of (evenementen)vergunningen en wilt u meer weten over dit onderwerp? Meld u dan vóór 1 november aan voor het seminar dat plaatsvindt op donderdag 10 november van 13.00 tot 17.00 uur. Stuur een e-mail naar ilse@globegroup.nl en meld u aan. 

Bel voor een afspraak met: 0314 - 35 12 20