Welkom
Welkom
bij Globe Group

Welkom

Bij Globe Group

header-warehouse

Veiligheid  

In de breedste zin van het woord

zorg

Beveiliging

In de zorg. Altijd dichtbij

header-kluis

Beveiliging

Mobiele Surveillance, alarmopvolging, objectbeveiliging, opleidingen & meer

ontwerp-zonder-titel-28

Beveiliging

Collectieve beveiliging. Samen sta je sterker dan alleen

header-nix2

Evenementenveiligheid

Beveiliging, verkeersveiligheid, veiligheidsplannen & meer

Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

PSO gecertificeerd en specialist in opleidingen

gs-

Samen veilig

Wij staan voor u klaar

Tip 3: Benut de kracht van de RISKOM-methode om potentiële risico's in kaart te brengen

  • Maand van de voorbereiding op evenementen
  • November
  • Tips & Tricks
  • Evenementen

In het kader van veiligheid presenteren we tijdens 'De maand van de voorbereiding op evenementen' enkele handige tips, met vandaag onze derde tip: "Benut de kracht van de RISKOM-methode om potentiële risico's in kaart te brengen."

Een RISKOM-methode, wat is dat?  

Evenementen, groot en klein, brengen bepaalde veiligheidsrisico's met zich mee. Als organisator wil je er natuurlijk alles aan doen om deze zoveel mogelijk te beperken. Het uitvoeren van een risicoanalyse kan hierbij helpen en is van groot belang tijdens het voorbereidingsproces. Deze analyse vormt de basis voor een veilig verloop van het evenement. Bij een risicoanalyse draait het om het gestructureerd identificeren, evalueren en beoordelen van mogelijke gevaren die het evenement kan tegenkomen. De kans en impact van potentiële incidenten bepalen welke risico's prioriteit verdienen. Het is vervolgens essentieel om deze risico's om te zetten naar praktisch haalbare scenario's. De risicoanalyse speelt een cruciale rol in de voorbereiding op het beheer van incidenten en helpt ook bij het proactief verminderen van potentiële gevaren. Het is een methodiek die elke evenementenorganisatie zou moeten doorlopen, hetzij zelfstandig, hetzij met de hulp van deskundigen, zoals Globe. 

Risicoanalyse in drie stappen

De afkorting RISKOM staat voor Risico-Inventarisatie, Scenario's, Kwaliteit Organsatie en Maatregelen. De methode bestaat uit drie stappen:

Stap 1: Inventarisatie 

Dit omvat vier hoofdthema's en een checklist van onderwerpen die grondig moeten worden overwogen. Deze thema's en onderwerpen dwingen organisatoren om integraal na te denken over mogelijke risico's bij evenementen.

Stap 2: Beoordeling van waarschijnlijkheid en impact 

Hoe worden risico's beoordeeld op een schaal van A tot E op basis van hun impact en waarschijnlijkheid? Dit geeft inzicht in de onderlinge verhouding tussen risico's en benadrukt welke extra aandacht behoeft.

Stap 3: Scenarioplanning 

Deze stap richt zich op het identificeren van realistische incidentscenario's die voorzienbaar zijn op basis van de resultaten van de voorgaande stappen. Deze scenario's leiden tot discussies over de benodigde maatregelen voor risicobeheersing en incidentenbestrijding. Bovendien worden worstcasescenario's besproken om te bepalen of er adequaat kan worden gereageerd in geval van calamiteiten.

Om u hierbij te helpen hebben wij 6 tips opgesteld: 

  1. Begin vroegtijdig in de aanloop naar het evenement.
  2. Laat deelnemers individueel hun eigen analyse voorbereiden.
  3. Pas de aanpak aan op de complexiteit van het evenement.
  4. Zorg ervoor dat adviezen gebaseerd zijn op de resultaten van de risicoanalyse.
  5. Herzie de risicoanalyse bij nieuwe ontwikkelingen.
  6. Gebruik de risicoanalyse als startpunt voor de evaluatie.

Advisering door Globe Group

Bij het organiseren van een evenement zijn er tal van zaken waar u rekening mee moet houden. Hoe fijn is het om een deel van deze zaken uit handen te kunnen geven. Het uitvoeren van een RISKOM-risicoanalyse vereist nou eenmaal een specifieke expertise. Dit kan een uitdaging zijn als u hier niet dagelijks mee bezig bent. 

Globe Group helpt u graag bij het opstellen van een risicoanalyse volgens de RISKOM-methode. Door onze jarenlange ervaring op het gebied van evenementen zijn wij erin getraind om evenementenorganisaties hierbij te helpen. Onze specialisten Ilse Roozegaarde en Coen Derksen hebben zelfs bij het Event Safety Institute (ESI) een speciale opleiding gevolgd, waarin het maken van RISKOM-analyses uitvoerig werd besproken. Door hun kennis, ervaringen uit de praktijk en een duidelijke visie kunt u het opstellen van deze analyse met een gerust hart aan hen overlaten. Zorg er hierbij voor dat ze wel vroegtijdig worden betrokken bij het organisatieproces, om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie." 

Neem contact op

Zelf aan de slag? Bekijk dan onderstaande video van de Veiligheidsregio die u goed op weg helpt:

 

Bel voor een afspraak met: 0314 - 35 12 20