Mobiele Communicatie Unit
Mobiele Communicatie Unit

Globe Group

Samen veilig!

slider-home-team-4-binnen

Samen veilig

Wij staan voor u klaar!

header-beveiliging

Beveiliging

Mobiele surveillance, evenementen, zorg & meer

header-nix2

Evenementen

Beveiliging, verkeersveiligheid, veiligheidsplannen & meer

header-objectbeveiliging

Mobiele surveillance

Alarmopvolging, objectbeveiliging, collectieve beveiliging, opleidingen & meer

Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

Ook specialist in opleidingen

De week van de RI&E

  • Blog 
  • Veilig en gezond werken
  • Week van de RI&E
  • Fundament van uw arbobeleid

Het is deze week de week van de Risico Inventarisatie – en Evaluatie (RI&E). Steunpunt RI&E organiseert van 21 tot en met 25 juni 2021 de week van de RI&E met als thema “Precies wat u nodig heeft”. De week van de RI&E richt zich dit jaar op het belang van een goede gezondheid van werknemers, een thema dat door de coronacrisis nog relevanter is geworden door veel (thuiswerkende) Nederlanders. De week van de RI&E is in het leven geroepen om werkgevers aan te sporen om aan de slag te gaan met de RI&E of de bestaande RI&E op te pakken en zo veilig en gezond werken te integreren in het bedrijfsproces. 

RI&E: het fundament van uw arbobeleid 


Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving start met inzicht in de risico’s. De RI&E vormt als het ware het fundament van uw arbobeleid. Pas als u weet waar de risico’s liggen binnen uw bedrijf en wat het mogelijke effect hiervan is, kunt u de juiste maatregelen nemen. In de RI&E worden alle risico’s binnen uw bedrijf of organisatie in kaart gebracht. Vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt voor het beheersen van deze risico’s. Door de arbeidsrisico’s te inventariseren krijgt u als werkgever snel inzicht in de situatie en kunt u zien waar nog verbeteringen nodig zijn. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen op de werkvloer te voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk voor u als bedrijf, maar minstens ook net zo belangrijk voor de werknemers die er werken. Het leidt namelijk tot minder ziekteverzuim en bevordert daarnaast het werkplezier en de productiviteit van de werknemers. Voor werkgevers is het zelfs wettelijk verplicht om een RI&E uit te voeren. 

Als er grote aanpassingen plaatsvinden binnen uw bedrijf, moet u ook de RI&E hierop aanpassen. Nieuwe machines, een nieuwe manier van werken, reorganisatie of een nieuwe locatie? Let erop dat deze veranderingen binnen uw bedrijf een aangepaste RI&E betekenen. U inventariseert dus opnieuw met welke risico's uw bedrijf te maken heeft en evalueert tegelijkertijd de al genomen maatregelen. Dus als u met uw (eerste) RI&E klaar bent dan bent u slechts begonnen met het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in uw bedrijf. En houd in uw achterhoofd: met verbeteren bent u nooit klaar.  

Veilig werken in de praktijk 


Ga voor uzelf na: hoe up-to-date is de RI&E van uw bedrijf? De afgelopen tijd is de aandacht wellicht uitgegaan naar het nemen van aanpassingen en maatregelen om te voldoen aan de coronarichtlijnen. Nu het thuiswerken over enkele dagen komt te vervallen is het een goed moment om deze week te kijken naar andere aandachtspunten op het gebied van veilig werken. En als er dan toch wat gebeurt, hoe is dan de
 BHV binnen uw bedrijf geregeld?  

Bij BOC Opleidingscentrum verzorgen wij verschillende cursussen die in het teken staan van veiligheid. Bij ons kunt u terecht voor (herhalings)cursussen BHV, maar ook VCA en de cursus veilig werken staan op het programma. De cursussen worden gegeven in ons opleidingslokaal in Zelhem, maar daarnaast bieden wij ook in-company cursussen aan bij u op locatie. Kijk voor het complete cursus- en opleidingsaanbod in de agenda van BOC Opleidingscentrum. 

Het opstellen van de RI&E kunt u door de preventiemedewerker binnen uw bedrijf laten doen. Komt u er niet uit, of kunt u hier hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.
Wij helpen u graag verder. Kijk voor meer informatie over de week van de RI&E op www.weekvanderie.nl. 

Neem contact met ons op 

 

Bel voor een afspraak met: 0314 - 35 12 20