Mobiele Communicatie Unit
Mobiele Communicatie Unit

Globe Group

Samen veilig!

header-pand-1

Samen veilig

Wij staan voor u klaar!

header-beveiliging

Beveiliging

Mobiele surveillance, evenementen, zorg & meer

header-nix2

Evenementen

Beveiliging, verkeersveiligheid, veiligheidsplannen & meer

header-objectbeveiliging

Mobiele surveillance

Alarmopvolging, objectbeveiliging, collectieve beveiliging, opleidingen & meer

Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

Ook specialist in opleidingen

Buurtwacht niet zonder risico's

Drones, kogelvrije vesten: deze huisvaders vormen een buurtwacht waarop de politie jaloers kan zijn. De Gelderlander pakte zaterdag 9 november uit met een verhaal over een nieuw opgerichte burgerwacht in de gemeente Neder-Betuwe. Wij plaatsen een kanttekeningen bij dit initiatief. Het heft in eigen handen nemen kan namelijk zomaar verkeerd uitpakken.

Buurtwachten

Het is een sympathiek idee, zonder meer. Ontstaan uit bezorgdheid. En het komt steeds vaker voor. Zeker in het buitengebied: burgers die zich niet langer veilig voelen en de politie die er volgens diezelfde burgers niet, of niet op tijd, bij is. Een groepsapp is zo aangemaakt. Je houdt de buurt daarmee scherp. Niks mis mee. Het oprichten van een eigen burgerwacht is een volgende stap. Begrijpelijk. Maar niet zonder risico’s.

‘Een volledig uitgeruste commandowagen. Kogelvrije en steekwerende vesten. Een metershoge, uitschuifbare camera met 360 graden zicht. Drones met warmtecamera. Schijnwerpers. Professionele zaklampen. En een Mechelse herder genaamd Diego, politiehond in opleiding.’ Het gaat er professioneel aan toe in Neder-Betuwe’, zo lezen we in de krant. Het is een burgerwacht 2.0. Binnen vijf minuten staan er vijftig zelfbenoemde beveiligers klaar, zogauw een vermeende vijand is gesignaleerd.


Politiehond in opleiding Diego 

En daarin schuilt het risico. Beveiligen is een vak. En bij een vak behoren vakmanschap en vakdiploma’s. De vrijwilligers in de gemeente Neder-Betuwe hebben die vereiste vakdiploma’s niet. En zonder diploma of vergunning zijn de grenzen van de wet snel overtreden. Daarmee kunnen de leden van die burgerwacht zichzelf, onverwacht en onbewust, lelijk in de vingers snijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Wij roepen zelfbenoemde buurtbeveiligers op om zich, nog voor een op te richten buurtwacht, tot op detailniveau te verdiepen in vergunningen en regelgeving inzake privacy en vermeende overlast. Waar eindigen rechten en beginnen plichten? Hebt u hierover vragen? Neem met ons vrijblijvend contact op. Wij zijn experts. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Mirjam Roozegaarde

Neem direct contact met ons op 

Benieuwd naar het krantenartikel? Lees het krantenartikel hier

Bel voor een afspraak met: 0314 - 35 12 20