globe-security-diensten-id-readers-header-1

Beveiligers of servicemedewerkers inzetten?

Globe Security is opgericht in 2002. Het jaar waarin Pim Fortuyn werd vermoord, kroonprins Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima Zorreguieta trouwde, de euro in elf Europese landen werd ingevoerd, TomTom het eerste GPS-autonavigatiesysteem op de consumentenmarkt bracht en The Ketchup Song hoog in de hitlijsten stond. Dat voelt lang geleden… en dat is het ook.

Destijds werd de naam Globe Security zorgvuldig gekozen. Als full-service beveiligingsbedrijf dekt de naam de lading perfect. En dat doet het nog steeds! Maar door de jaren heen veranderen dingen, zo ook binnen de beveiligingsbranche en het bedrijfsleven. Met Globe kijken we goed naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en beveiliging. Momenteel wordt ons de volgende vraag veel gesteld: 
 
Wat zijn beveiligingstaken en wat zijn servicetaken, oftewel: wanneer zet ik een beveiliger in en wanneer een servicemedewerkerIn deze blog duiken we hier wat dieper in. 

Goede voorbereiding

Bij Globe zeggen we: goede voorbereiding is het halve werk! Wanneer er een zomerevenement wordt georganiseerd, begint onze voorbereiding in de winter. Het liefst zitten wij met de klant aan tafel als de sneeuwvlokken tegen de ramen plakken en de warme chocomelk onder onze neuzen dampt. Stel, er komt een winterfair aan... dan spreken we graag af als de eerste lammeren worden geboren. Zes weken voorafgaand aan een evenement bij ons aankloppen mag uiteraard ook, maar dan wordt het lastig om eventuele adviezen en aanpassingen nog doorgevoerd te krijgen in de vergunning. Dus dat doen we liever niet! 

Risicoanalyse en veiligheidsplan 

In dat voortraject nemen we het evenement onder de loep en stellen we een berg vragen; welke mensen komen er op af, wat kan er gebeuren, hoeveel publiek komt er, kan dat publiek wel allemaal daar terecht, kan het publiek snel evacueren mocht er brand uitbreken, kunnen de activiteiten die georganiseerd wordt gevaarlijk zijn? Op basis daarvan stellen we, met onze veiligheidspartner TEC, een risicoanalyse en een veiligheidsplan op. Dit veiligheidsplan is nodig om een vergunning te krijgen van de gemeente. Een onderdeel van het veiligheidsplan is het beveiligingsplan.  

In het beveiligingsplan staat onder andere: ‘Wie doet wat, waar, wanneer en op welke wijze?’ Hier is het erg belangrijk de verschillende taken op papier te krijgen en te kijken wie deze taken kan invullen. Daar wordt ook de keuze gemaakt: is dit de taak van een beveiliger of kan een servicemedewerker ingezet worden? We kijken samen met de organisatie naar de werkzaamheden en maken inzichtelijk om welke posities het gaat, welke taken die persoon heeft en of dit perse een beveiliger moet zijn. Een op maat gemaakt plan dus.  

Servicemedewerkers inzetten

De laatste jaren werkt Globe Security geregeld met servicemedewerkers. Daarvoor zijn verschillende redenen. Organisaties van evenementen willen steeds meer taken bij de beveiliging neerleggen; kaartcontrole, bezoekers voorzien van informatie en verwijzen naar de juiste toegang, leeftijdsbandjes omdoen. Allemaal taken die gericht zijn op service en niet per se door een beveiliger gedaan hoeven te worden. Daarnaast wordt er vaker op korte termijn opgeschaald. Soms omdat de weersvoorspelling verandert. Of omdat er last minute nog een extra kassa komt. Ook zie je landelijke verschuivingen. Evenementenbeveiliging is seizoensgebonden en in een kort tijdsbestek vinden veel festivals plaats. Dit heeft ervoor gezorgd dat in veel periodes een flink tekort is aan aantal ervaren krachten en beveiligers. Kortom, tijd om eens goed naar taken en werkzaamheden te kijken.

Waar mogelijk, zetten we dus servicemedewerkers in. Dit is vaak voordeliger en de poel aan kandidaten is groter omdat hier geen opleiding voor nodig is. Uiteraard zetten we niet zomaar iemand in. Deze persoon heeft een belangrijke rol en moet zijn/haar mannetje kunnen staan ter ondersteuning van de beveiliging. Zij kunnen wel signalen en registreren aangaande verstoring.

Een Globe Servicemedewerker in actie

Beveiliging

Van de orde en rust maar zij mogen de verstoring niet doen ophouden, dit is een taak van de beveiliging. De inzet van servicemedewerkers zal dus ook altijd samengaan met de inzet van beveiliging. Taken zijn bijvoorbeeld: onderdeel van het Globe NIX team, kaartcontroleurs, kassièr(e), barpersoneel, glazenophalers en garderobepersoneel. Beveiligers mogen zich wel bezighouden met servicewerkzaamheden maar een servicemedewerker mag niet beveiligen en enkel alarmeren en assisteren. Ze zijn minstens zo belangrijk voor een veilig evenement en zorgen altijd voor die extra glimlach en prettige sfeer. 

Het Roze Boekje: vol met beveiligingstips! 

Meer informatie ontvangen met betrekking tot het organiseren van een veilig evenement? Laat TEC daar nou eens een handig hulpmiddel voor hebben, namelijk ons ‘roze boekje’. Boordevol tips, handvatten en weetjes. Deze was er nog niet hoor, in 2002, toen we met zijn allen 'Aserejé, ja de je de jebe tu de jebere sebiunouva Majavi an a bugui an a buididipí' zongen op The Ketchup Song! Dit boekje is gloednieuw, up-to-date, ingespeeld op trends & ontwikkelingen, actueel, relevant en helemaal van deze tijd. Dus doe er je voordeel mee en vraag ‘m hier aan. 

Aanvragen roze boekje

Bel voor een afspraak met: 0314 - 35 12 20