Welkom
Welkom
bij Globe Group

Welkom

Bij Globe Group

header-warehouse

Veiligheid  

In de breedste zin van het woord

zorg

Beveiliging

In de zorg. Altijd dichtbij

header-kluis

Beveiliging

Mobiele Surveillance, alarmopvolging, objectbeveiliging, opleidingen & meer

ontwerp-zonder-titel-28

Beveiliging

Collectieve beveiliging. Samen sta je sterker dan alleen

header-nix2

Evenementenveiligheid

Beveiliging, verkeersveiligheid, veiligheidsplannen & meer

Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

PSO gecertificeerd en specialist in opleidingen

gs-

Samen veilig

Wij staan voor u klaar

21-25 september 2020: week van de RI&E

  • BOC Opleidingscentrum
  • Week van de RI&E
  • Veilig werken
  • BHV en VCA

Deze week is het de week van de RI&E, de week die in het teken staat van het in kaart brengen van de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder ondernemers. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is sinds enkele jaren een campagne gestart om de bekendheid en naleving van de RI&E-plicht te vergroten. Bekijk hieronder het stappenplan die handvatten geeft voor het opstellen van een RI&E.

 Stappenplan RI&E (Bron: arboportaal)

Wat is een RI&E en waarom is deze belangrijk?

In de RI&E worden alle arbeidsrisico’s binnen een bedrijf of organisatie in kaar gebracht. Vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt voor het beheersen van deze risico’s. Door de arbeidsrisico’s te inventariseren krijgt een werkgever snel inzicht in de situatie en kan hij zien waar nog verbeteringen in de onderneming nodig zijn. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen op de werkvloer te voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk voor het bedrijf, maar ook voor alle werknemers. Het leidt namelijk tot minder ziekteverzuim en bevordert het werkplezier en de productiviteit van de werknemers.  

Waaruit bestaat een RI&E

Een RI&E bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Inventarisatie van de aanwezige gevaren en van de al genomen risico beperkende maatregelen op het gebied van veiligheid en gezondheid;
  • Inventarisatie van de aanwezige gevaren met betrekking tot medewerkers die behoren tot de ‘bijzondere categorieën van medewerkers’ (bijv. gedeeltelijk arbeidsgeschikten, zwangere vrouwen of ouderen);
  • Beoordeling en prioritering van de risico’s;
  • Een plan van aanpak waarin vastgesteld wordt welke maatregelen wanner genomen zullen worden;
  • Aandacht voor de toegang van medewerkers tot een preventiemedewerker of Arbo deskundige (bedrijfsarts, veiligheidskundige of arbeids- en organisatiedeskundige).

Voorbeelden van onderwerpen in de RI&E

Voorbeelden van onderwerpen die aan bod kunnen komen bij RI&E:

  • Zijn er binnen het bedrijf gevaarlijke stoffen aanwezig die de gezondheid of veiligheid kunnen schaden? Zo ja, welke stoffen zijn dat en hoeveel is hiervan aanwezig?
  • Is er kans op fysieke overbelasting voor de medewerkers tijdens het werk?
  • Wat wordt er gedaan bij een bedrijfsongeval? Zijn er (voldoende) BHV’ers op de werkvloer aanwezig die weten hoe te handelen bij een ongeval?
  • Zitten medewerkers veel en lang achter een beeldscherm? Zo ja, kan dit de gezondheid van de medewerkers beïnvloeden?
  • Kan lawaai op de werkvloer leiden tot een ongezonde situatie?
  • Lopen de werknemers de kans om te maken te krijgen met seksuele intimidatie of geweld?


BOC Opleidingscentrum 

Hoe up-to-date is de RI&E van uw bedrijf? Veel organisaties zijn momenteel bezig (of de afgelopen tijd bezig geweest) met het nemen van aanpassingen en maatregelen om te voldoen aan de coronarichtlijnen. Een goed moment om in de week van de RI&E ook te kijken naar andere aandachtspunten op het gebied van veilig werken. Is de BHV binnen jouw bedrijf of organisatie bijvoorbeeld wel goed geregeld?

Bij BOC Opleidingscentrum verzorgen wij verschillende cursussen die in het teken staan van veiligheid. Bij ons kunt u terecht voor (herhalings)cursussen BHV, maar ook VCA cursussen staan in onze agenda. Deze cursussen worden gegeven in ons opleidingslokaal in Zelhem, maar daarnaast bieden wij ook in-company cursussen aan bij u op locatie. Uiteraard worden de nodige maatregelen genomen i.v.m. het coronavirus om onze opleidingen en cursussen veilig te laten verlopen. Lees hierover meer in het nieuwsbericht op onze website.

Kijk voor meer informatie over de week van de RI&E op www.weekvanderie.nl  

Bekijk onze opleidings- en cursusagenda

Meer informatie over BHV

Meer informatie over VCA

Bel voor een afspraak met: 0314 - 35 12 20