Mobiele Communicatie Unit
Mobiele Communicatie Unit

Globe Group

Samen veilig!

header-pand-1

Samen veilig

Wij staan voor u klaar!

header-beveiliging

Beveiliging

Mobiele surveillance, evenementen, zorg & meer

header-nix2

Evenementen

Beveiliging, verkeersveiligheid, veiligheidsplannen & meer

header-objectbeveiliging

Mobiele surveillance

Alarmopvolging, objectbeveiliging, collectieve beveiliging, opleidingen & meer

Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

Ook specialist in opleidingen

20 tot 24 juni 2022: Week van de RI&E

  • Week van de RI&E
  • Gezond en veilig werken
  • BOC Opleidingscentrum

Werkgevers in Nederland zijn verplicht om een ‘risico-inventarisatie en -evaluatie’ te hebben: een RI&E. Daarmee zorg je voor een veilige en gezonde werkvloer voor je medewerkers. Deze week is het de week van de RI&E, de week die in het teken staat van het in kaart brengen van de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder ondernemers. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is sinds enkele jaren een campagne gestart om de bekendheid en naleving van de RI&E-plicht te vergroten.

Wat is een RI&E en waarom is deze belangrijk?  

In de RI&E worden alle arbeidsrisico’s binnen een bedrijf of organisatie in kaar gebracht. Vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt voor het beheersen van deze risico’s. Door de arbeidsrisico’s te inventariseren krijgt een werkgever snel inzicht in de situatie en kan hij zien waar nog verbeteringen in de onderneming nodig zijn. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen op de werkvloer te voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk voor het bedrijf, maar ook voor alle werknemers. Het leidt namelijk tot minder ziekteverzuim en bevordert het werkplezier en de productiviteit van de werknemers.  

Als je medewerkers in dienst hebt, ben je werkgever en is een RI&E verplicht. Voor het niet hebben van een RI&E kun je direct een boete krijgen. Sinds 2021 wordt er vaker en strenger gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie, dus wees op tijd voorbereid.

Waaruit bestaat een RI&E

Een RI&E bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Inventarisatie van de aanwezige gevaren en van de al genomen risico beperkende maatregelen op het gebied van veiligheid en gezondheid;
  • Inventarisatie van de aanwezige gevaren met betrekking tot medewerkers die behoren tot de ‘bijzondere categorieën van medewerkers’ (bijv. gedeeltelijk arbeidsgeschikten, zwangere vrouwen of ouderen);
  • Beoordeling en prioritering van de risico’s;
  • Een plan van aanpak waarin vastgesteld wordt welke maatregelen wanner genomen zullen worden;
  • Aandacht voor de toegang van medewerkers tot een preventiemedewerker of Arbo deskundige (bedrijfsarts, veiligheidskundige of arbeids- en organisatiedeskundige).

BOC Opleidingscentrum 

Hoe up-to-date is de RI&E van uw bedrijf? Een goed moment om in de week van de RI&E te kijken naar andere aandachtspunten op het gebied van veilig werken. Is de BHV binnen jouw bedrijf of organisatie bijvoorbeeld wel goed geregeld? 

Bij BOC Opleidingscentrum verzorgen wij verschillende cursussen die in het teken staan van veiligheid. Bij ons kunt u terecht voor (herhalings)cursussen BHV, maar ook VCA cursussen staan in onze agenda. Deze cursussen worden gegeven in ons opleidingslokaal in Zelhem, maar daarnaast bieden wij ook in-company cursussen aan bij u op locatie. Deze week zullen wij enkele tips over de RI&E delen. Houd onze social media - kanalen hiervoor in de gaten. Vandaag trappen we af met de eerste tip:Kijk voor meer informatie over de week van de RI&E op www.weekvanderie.nl  

Bel voor een afspraak met: 0314 - 35 12 20